Det hvite hus’ pressesekretær Karoline Leavitt kritiserte BBC for å ikke gjøre sin journalistiske plikt i sin dekning av Hamas, under en pressebriefing tirsdag.
Da hun ble spurt om rapporter som hevdet at israelske styrker skjøt mot palestinere som forsøkte å få nødhjelp fra Gaza Humanitarian Foundation, svarte Leavitt:
«Trump-administrasjonen er kjent med disse rapportene, og vi undersøker nå hvorvidt de stemmer.»
Hun la til:
«Fordi – i motsetning til noen i mediene – tar vi ikke Hamas’ ord som den absolutte sannheten. Vi foretrekker å undersøke når de uttaler seg.»
Ifølge Leavitt står dette i kontrast til BBC, som publiserte overskrifter som: «Israelsk stridsvogn dreper 26», «Israelsk stridsvogn dreper 21», «Israelsk skyting dreper 31», «Røde Kors sier 21 mennesker ble drept i hjelpearbeid» – før de angivelig hadde bekreftet fakta. BBC skal senere ha rettet eller fjernet en sak, med uttalelsen: «Vi har gjennomgått opptakene og finner ingen bevis for noe av det.»
Leavitt sa videre at hennes administrasjon ville «undersøke rapporter før vi bekrefter dem fra denne talerstolen eller handler ut fra dem.»
Hun oppfordret journalister som «faktisk bryr seg om sannhet» til å gjøre det samme for å redusere mengden feilinformasjon som sprer seg globalt.
Som svar på Leavitts anklager, ga den britiske statskringkasteren ut en uttalelse:
«Påstanden om at BBC fjernet en sak etter å ha gjennomgått opptak, er fullstendig feil. Vi fjernet ingen sak, og vi står ved vår journalistikk.»
«Våre nyhetssaker og overskrifter om hendelsen ved hjelpesenteret søndag ble løpende oppdatert gjennom dagen med de siste dødstallene fra ulike kilder.»
«Disse var alltid tydelig tilskrevet – fra første rapport med 15 døde fra medisinsk personell, via 31 drepte fra Hamas-styrte helsedepartement, til den endelige uttalelsen fra Røde Kors med ‘minst 21’ døde ved deres feltsykehus. Dette er helt standard praksis ved dekning av hendelser i rask utvikling.»
BBC la til at deres «Verify»-avdeling rapporterte mandag at en viral video på sosiale medier ikke var knyttet til hjelpesenteret, slik den hevdet.
«Denne videoen ble ikke vist på BBCs nyhetskanaler og påvirket ikke vår rapportering,» het det videre. «Å blande sammen disse to sakene er rett og slett villedende.»
Kringkastingsselskapet ba også Det hvite hus om å støtte internasjonale journalisters anmodning om å få adgang til Gaza, noe de for øyeblikket ikke har.
Kritikk mot BBC siden krigens start
BBC har møtt omfattende kritikk for sin dekning av den pågående Israel–Hamas-krigen.
En av de mest fremtredende har vært beslutningen om å omtale Hamas som «militante» og ikke «terrorister», og unngå å referere til Hamas som en terrororganisasjon.
Saken fikk stor oppmerksomhet da den britiske advokaten Trevor Asserson i september 2024 publiserte en knusende rapport som viste at BBC hadde brutt sine egne retningslinjer for nyhetsdekning mer enn 1.500 ganger siden starten av Israel–Hamas-krigen.
Funnene viste et «dypt bekymringsverdig mønster av skjevhet mot Israel» og at Israel ble koblet til folkemord 14 ganger oftere enn Hamas ble i BBCs dekning.
Komiteen for nøyaktighet i Midtøsten-rapportering og analyse (CAMERA) fant at av 145 nettartikler publisert mellom 1. januar og 30. april i år som nevnte Hamas, beskrev bare 8 % Hamas eksplisitt som en terrororganisasjon i Storbritannia.
Tretti artikler (20,6 %) refererte til Hamas som enten en «væpnet gruppe» eller en «militant gruppe».
I forrige måned gjentok BBCs radioprogram Today en uttalelse fra FNs hjelpesjef Tom Fletcher om at 14.000 babyer ville dø i Gaza i løpet av 48 timer uten nødhjelp.
BBC måtte senere trekke tilbake påstanden og komme med en korreksjon da det ble klart at 14.000-tallet stammet fra en rapport fra Integrated Food Security Phase Classification, som anslo hvor mange barn som kunne lide av «alvorlig underernæring» i løpet av det kommende året.
I et annet eksempel på at BBC ikke ville kalle Hamas en terrorgruppe, fortalte Yariv Mozer – regissør for dokumentarfilmen We Will Dance Again, om Nova-musikkfestivalen – at han måtte godta BBCs betingelser om å ikke omtale Hamas som en terrororganisasjon for å få filmen vist.
«Det var en pris jeg var villig til å betale, slik at det britiske folket kunne se disse grusomhetene og selv avgjøre om dette er en terrororganisasjon eller ikke,» sa Mozer.
I februar i år måtte BBC be om unnskyldning etter at nyhetsanker Nicky Schiller omtalte tre israelske gisler som ble løslatt den dagen, som «fanger».
Kilde: https://www.jpost.com/diaspora/antisemitism/article-856506