En 2000 år gammel synagoge ble oppdaget i den gamle jødiske bosetningen Migdal i Galilea, offentliggjorde Universitetet i Haifa søndag.
Strukturen er den andre synagogen fra det andre tempelets tid som ble avdekket i byen, også kjent som Magdala. Byen er omtalt både i Evangeliene og i historikeren Falavius Joephus skrifter.
De arkeologiske funnene av den andre synagogen i denne galileiske bosetningen kaster lys over det religiøse og sosiale livet til jødene i området i denne perioden. Den tydeliggjør at jødene hadde behov for egne dedikerte bygninger for religiøse sammenkomster, studier av Skriftene og sosiale sammenkomster, gjerne knyttet til høytidene, uttalte Dina Avshalom-Gorni, en av lederne for utgravningene.
“Vi kan forestille oss Maria Magdalena komme med familien sin til denne synagogen, sammen med andre innbyggere i Migdal, for å delta i religiøse og sosiale begivenheter,” fortsatte Avshalom-Gorni.
I følge evangeliene var Maria Magdalena – også kjent som Maria fra Magdala, en av kvinnene som reiste med Jesus og var vitne til hans korsfestelse og oppstandelse. I det 1. århundre e.Kr. var Migdal hovedbasen til Yosef ben Matityahu (Flavius Josephus) da han tjente som leder for opprøret mot romerne i Galilea, før han overga seg senere fikk romersk statsborgerskap.
Den første synagogen ble funnet i 2009, da en utgravning av Israel Antiquities Authority avdekket jødiske rituelle bad (mikvaot), gater og en markedsplass. En unik gjenstand sto midt i synagogens hovedsal: En stor stein som skildrer Jerusalems andre tempel, med en utskåret syv-armet menorah på en av sidene.
Funnet var betydelig fordi steinen ble inngravert før det andre tempelet ble revet av romerne. “Det faktum at vi har funnet to synagoger viser at jødene på det andre tempelets tid søkte etter steder for religiøse, og kanskje også sosiale, sammenkomster,” sa leder for Zinman-instituttet, prof. Adi Erlich.
“Den nyoppdagede synagogen ble formet som et torg og bygget i basalt og kalkstein. Den inneholdt en hovedsal og to andre rom. Hovedsalen var belagt med hvit gips og hadde en steinbenk langs veggene, også belagt med gips. I et av de mindre rommene var det en steinhylle. I følge ekspertene kan det ha blitt brukt til å lagre Torah-ruller.
Kilde: Jerusalem Post, 12. desember 2021.