BLI MEDLEM
GI EN GAVE
lørdag. januar 28. 2023
Inget resultat
Vis alt resultat
Internasjonale Kristne Ambassade Jerusalem
  • HJEM
  • NYHETER
  • ARRANGEMENTER
    • VIKA KINO OSLO – IKAJ LANSERING
    • ENVISION
    • MØTE KALENDER
    • SOMMERKONFERANSEN
    • LØVHYTTEFESTEN DIGITAL
    • FOLKEMØTE FOR ISRAEL
    • IKAJS PASTOR- OG LEDERKONFERANSE
  • MEDIA
    • Forstå Israel – Podcast
    • Et Ord Fra Jerusalem – Podcast
    • DIREKTESENDIG
    • VIDEO
    • AVIS
    • APP
  • OM ICEJ
    • IKAJ FORKYNNER TEAM
  • OM ISRAELVENN
BLI ISRAELVENN
LOGG INN SOM ISRAELVENN
Internasjonale Kristne Ambassade Jerusalem
  • HJEM
  • NYHETER
  • ARRANGEMENTER
    • VIKA KINO OSLO – IKAJ LANSERING
    • ENVISION
    • MØTE KALENDER
    • SOMMERKONFERANSEN
    • LØVHYTTEFESTEN DIGITAL
    • FOLKEMØTE FOR ISRAEL
    • IKAJS PASTOR- OG LEDERKONFERANSE
  • MEDIA
    • Forstå Israel – Podcast
    • Et Ord Fra Jerusalem – Podcast
    • DIREKTESENDIG
    • VIDEO
    • AVIS
    • APP
  • OM ICEJ
    • IKAJ FORKYNNER TEAM
  • OM ISRAELVENN
Inget resultat
Vis alt resultat
Internasjonale Kristne Ambassade Jerusalem

Rebecca Affachiner: Kvinnen som sydde det første israelske flagget i Jerusalem

Martin Gellein av Martin Gellein
13. januar 2022
i Historie, Kommentar, Nyheter
Lesetid: 6 mins read
0
A A
Foto: Kveller.

Foto: Kveller.

165
VISNINGER
Del på Facebook

Rebecca Affachiner liv var banebrytende, og hun gjorde alt som en singel, religiøs jødisk kvinne. Hun immigrerte til Israel i 1934. Mange anbefalte henne å reise fra landet da uavhegighetskrigen brøt ut i 1948. “Jeg har ventet hele mitt liv på å se gjenfødelsen av en jødisk stat. Jeg har ikke tenkt å gå glipp av det,” responderte Rebecca.

Under uavhengighetskrigen, før David Ben Gurion erklærte at Den moderne staten Israel var opprettet, var Rebecca forberedt. Hun hadde kuttet opp et laken hvor hun tegnet det israelske flagget. Etter at Ben Gurion hadde lest opp erklæringen i Tel Aviv, var Rebekka den første til å heise det israelske flagget fra balkongen på leiligheten sin i Jerusalem.

ANNONSE

Les den sterke historien om livet hennes, som illustrerer hvordan enkeltpersoner fødte frem det mirkakelet som senere kom til å bli virkelighet: Gjenopprettelsen av Israel.

Som lidenskapelig, eventyrlysten, attraktiv, velutdannet, en kosmopolitisk verdensreisende og en begavet arrangør, levde Rebecca Affachiner et uvanlig liv på begynnelsen av 1900- tallet.

Som singel religiøs observant jødisk kvinne uten barn, reiste hun over hele verden for å hjelpe fattige jøder og legge grunnlaget for opprettelse av den jødiske staten – alene.

Rebecca ble født i Nesvizh (i dagens Hviterussland) i 1884 til den sefardiske Affachiner-familien som hadde bodd der siden tidlig på 1800-tallet. Hennes far Yitzchak arbeidet som skredder frem til familien immigrerte til New York City i 1888. Der åpnet han en skredderbutikk, som forble stengt på sabbaten hele sitt yrkesaktive liv – nesten uhørt på den tiden. Rebecca og søsknene hennes på offentlig skole i 1890, hvor Rebecca utviklet en lidenskap for å tilegne seg kunnskap og videreformidle den.

Barn på utsiden av synagogen i Nesvizh, tidlig på 1900-tallet. Foto: Center for Jewish Art ved Hebraw University of Jerusalem, en del av National Library of Israel Digital Collection.

Rebecca bestemte seg for å utdanne seg til som profesjonell sosialarbeider og meldte seg deretter inn på det nye Teachers Evening Course ved Jewish Theological Seminary i desember 1904. Valget hennes var oppsiktsvekkende på den tiden. Hun ble den første kvinnen som ble uteksaminert ved Jewish Theological Seminary.

Hun fikk ikke tittelen som rabbiner, men i 1908 ble hun ansatt som jødisk kapellan ved Home for Delinquent Girls i Hudson, New York. Her tok hun mange nye initiativer for å gi jentene positive rollemodeller. Hun støttet også underprivilegerte jødiske jenter i New York.

I 1912 ble det opprettet organisert en sionistorganisasjon for kvinner – Federation of American Zionists – og som mer velutdannet enn de fleste av sine samtidige fikk hun tidlig en sentral rolle i gruppen.

Under første verdenskrig reiste Affachiner til Frankrike som en del av det nasjonale jødiske velferdsstyrets innsats for støtte til jødiske soldater. Foto: The Central Archives for the History of the Jewish People at the National Library of Israel.

Noen få år senere ble hun involvert i en stor amerikansk sionistkampanje for å få president Harding til å akseptere Balfour-erklæringen. I 1921, da Chaim Weizman og Albert Einstein turnerte Amerika på et velkjent oppdrag for å oppmuntre til støtte til sionosmen, arrangerte hun et arrangement med dem og samlet inn 25.000 dollar fra lokalsamfunnet sitt i Hartford, Connecticut, en betydelig sum på den tiden.

Albert Einstein and Chaim Weizmann, April 1921. Foto: Bain News Service / Public domain via the Library of Congress.

Året før hadde hun blitt superintendent ved Hartfords United Jewish Charities – den første kvinnen som hadde en så høytstående rolle i noen jødisk organisasjon i Amerika. Hun grunnla “Jewish Big Brother and Big Sister” og ledet utallige andre prosjekter for å hjelpe de trengende. Hun bidro også til å organisere en omfattende boikott av trikktransport i hjembyen, da prisen ble hevet til 10 cent per reise. Streiken lyktes og prisen kom tilbake til 3 øre!

Det er verdt å huske at kvinner først ble gitt stemmerett i USA i august 1920. Rebeccas prestasjoner kom i en tid da kvinners rettigheter fortsatt var sterkt begrenset på mange områder. Gjennom 1920- og 1930-årene reiste Rebecca verden rundt, dels for å hjelpe trengende jøder og dels som del av sionistbevegelsen.

Etter at USA begrenset immigrasjonen sterkt i 1924, engasjerte Rebecca seg for å legge til rette for jødisk immigrasjon til Mexico og Cuba.

Senere, da hun reiste gjennom Italia på ferie, hadde hun et audiens hos paven arrangert av katolske venner, og fikk privilegiet av å ta i øyesyn sjeldne hebraiske manuskripter i Vatikanets bibliotek. Rebecca ankom Jerusalem to dager før Tisha B’Av det året. I Jerusalem besøkte hun det nystiftede hebraiske universitetet på Mt. Scopus og møtte ledere der.

Da hun kom tilbake til USA, foreleste hun om Palestina og ble snart ansatt av Hadassah for å organisere nybrotsarbeid. På slutten av 1920-tallet så Rebecca, som del av den sionistiske bevegelsen, mulighet for jøder til å opprette et jødisk hjemland for jøder spredt over hele jorden. Hun anerkjente også behovet for å skape et pålitelig helsevesen, med Hadassah Hospital som et forprosjekt.

I 1929 slo hun fire mannlige kandidater og ble valgt til delegat til verdens sionistkongress i Zürich.

Rett før hun flyttet til Israel i 1934 ble Rebecca intervjuet i et amerikansk radioprogram som ble sendt i julen. Her satt hun ord på drømmen om å være en pioner i Israel:

“Det er ingen grunn til at tre ulike grupper [jøder, muslimer og kristne] med forskjellige tradisjoner og kulturer ikke kan leve i harmoni som en enhet under en regjering.”

Rebecca Affachiner, 1934.

Rebecca ble raskt involvert i livet i Jerusalem. Hun arbeidet som direktør for sosiale tjenester ved Alyn Hospital fot Handicapped Children. Da Holocaust nærmet seg, reiste hun til Romania og andre steder i Øst-Europa, hvor hun oppmuntret til immigrasjon til Israel. Tuilbake i Jerusalem tok hun nye initiativer og organiserte aktiviteter for å få underprivilegerte barn bort fra gatelivet, slik hun tidligere hadde gjort i USA.

Rebecca var knyttet til den offisielle Youth Aliya-bevegelsen, men hun opplevde at følte Rebecca at prosessene i bevegelsen gikk for langsomt. I 1939 betalte hun selv utgiftene til å bringe en gruppe på 20 rumenske ungdommer til Israel på en av de siste båtene som fikk reise fra Europa før krigen brøt ut.

Under Holocaust la hun ned en betydelig innsats for å absorbere flyktninger, inkludert “Teherans barn”. Etter krigen var hun sterkt involvert i Det internasjonale Røde Kors.

Til tross for sterke anbefalinger fra den amerikanske regjeringen om å flykte, forble Rebecca værende i Israel under uavhengighetskrig i 1948. «Jeg kan ikke forlate mine søstre og brødre,» uttalte hun til lokalavisen Maariv.

“Jeg har ventet hele mitt liv på å se gjenfødelsen av en jødisk stat. Jeg har ikke tenkt å gå glipp av det.”

Rebecca Affachiner, 1948.

Rebecca forberedte seg på seier og jødisk uavhengighet. Hun var begrenset til leiligheten sin i Jabotinsky Street, og ute av stand til å kjøpe forsyninger. Hun sydde et flagg av et laken. Hun sydde på en sekskantet Davidsstjerne og farget flaggets striper med en blå fargestift.

Etter å ha hørt David Ben-Gurion erklærte at staten Israel var opprettet, 14. mai 1948, flagget Rebecca, som den første i Jerusalem, med det israelske flagget fra vinduet i leiligheten sin. Stolt gikk hun ut på balkongen og heiste flagget som demonstrerte at jødene endelig var kommet hjem, for å bli.

Flagget er lagret ved Ben-Gurion Archives ved Ben-Gurion University of the Negev.

An Israeli flag created by Rebecca Affachiner, often called “the Betsy Ross of Israel,” donated to the Ben-Gurion Archives at the university’s Sde Boker Campus. Credit: American Associates, Ben-Gurion University of the Negev.
Rebecca Affachiners flagg fra 1948. Foto: American Associates, Ben-Gurion University of the Negev.

Kilde:

This Remarkable Woman Made the First Israeli Flag in Jerusalem
Legg til i favoritter (0)

Please login to bookmark

Tags: Rebecca Affachiner
Martin Gellein

Martin Gellein

Martin Gellein (46) møtte Jesus i 2000, etter flere år med rusmisbruk. Etter dette har han tatt utdannelse som sosionom og en mastergrad i kristendom. Han har arbeidet flere år innenfor helse og omsorg, og er nå ansatt i IKAJ. Han er medlem i Misjonskirken Norge, og bosatt i Grimstad med kone og tre barn.

Relaterte Innlegg

IKAJ markerte Holocaustdagen med beboere ved Haifa Home
IKAJ

IKAJ markerte Holocaustdagen med beboere ved Haifa Home

Iran: “Dersom Israel vil starte en krig, vil det ende med deres ødeleggelse”
Kommentar

Kong David, Israel og Jesu gjenkomst i Koranen

Ungdom lo og klappet under Holocaust-markering i Kristiansand
Norge og Israel

Ungdom lo og klappet under Holocaust-markering i Kristiansand

NRK med grotesk ANITSEMITTISME i beste sendetid
Mot Israel

Hårreisende NRK-rapport om israelsk antiterror-aksjon

Noe endrer seg: Den arabiske verden anerkjenner Holocaust
Gode nyheter

Noe endrer seg: Den arabiske verden anerkjenner Holocaust

Avverget stort terrorangrep – 9 palestina-arabere døde
Fra Israel

Avverget stort terrorangrep – 9 palestina-arabere døde

Neste innlegg
Erik Selle i avisen Dagen: Arbeiderpartiet finansierer terrorisme

Erik Selle i avisen Dagen: Arbeiderpartiet finansierer terrorisme

_____

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

Mest lest

  • Lars Gule hardt ut mot Jonas Gahr Støre

    Lars Gule hardt ut mot Jonas Gahr Støre

    0 dele
    Dele 0 Tweet 0
  • Anniken Huitfeldt hardt ut mot Israels nye regjering

    0 dele
    Dele 0 Tweet 0
  • Hårreisende NRK-rapport om israelsk antiterror-aksjon

    0 dele
    Dele 0 Tweet 0
  • Ungdom lo og klappet under Holocaust-markering i Kristiansand

    0 dele
    Dele 0 Tweet 0
  • Avsaltet vann fra Middelhavet strømmet ut i Genesaretsjøen

    0 dele
    Dele 0 Tweet 0
ANNONSE
ANNONSE

Siste nyheter

IKAJ markerte Holocaustdagen med beboere ved Haifa Home

IKAJ markerte Holocaustdagen med beboere ved Haifa Home

Iran: “Dersom Israel vil starte en krig, vil det ende med deres ødeleggelse”

Kong David, Israel og Jesu gjenkomst i Koranen

Ungdom lo og klappet under Holocaust-markering i Kristiansand

Ungdom lo og klappet under Holocaust-markering i Kristiansand

ANNONSE
Internasjonale Kristne Ambassade Jerusalem

GI EN GAVE
  • HJEM
  • NYHETER
  • ARRANGEMENTER
    • VIKA KINO OSLO – IKAJ LANSERING
    • ENVISION
    • MØTE KALENDER
    • SOMMERKONFERANSEN
    • LØVHYTTEFESTEN DIGITAL
    • FOLKEMØTE FOR ISRAEL
    • IKAJS PASTOR- OG LEDERKONFERANSE
  • MEDIA
    • Forstå Israel – Podcast
    • Et Ord Fra Jerusalem – Podcast
    • DIREKTESENDIG
    • VIDEO
    • AVIS
    • APP
  • OM ICEJ
    • IKAJ FORKYNNER TEAM
  • OM ISRAELVENN

Internasjonale Kristne Ambassade Jerusalem, Norsk Avdeling
Pb 33, 3167 Åsgårdstrand
Tlf: 62 57 33 33
E-post: post@icej.no

Apple Store
Google Play

© ICEJ - Copyright © 1980-2023 ICEJ Norway. All rights reserved.

Inget resultat
Vis alt resultat
  • LOGG INN ISRAELVENN
  • BLI ISRAELVENN
  • GI EN GAVE
  • BLI MEDLEM
  • NYHETER
  • FORSTÅ ISRAEL – PODCAST
  • MØTE KALENDER
  • FOLKEMØTE
  • SOMMERKONFERANSEN
  • BØNNETJENESTE FOR ISRAEL
  • VIDEO
  • AVIS
  • DIREKTESENDIG
  • OM ICEJ
  • IKAJ FORKYNNER TEAM
  • ET ORD FRA JERUSALEM – PODCAST
  • IKAJS PASTOR- OG LEDERKONFERANSE
  • LØVHYTTEFESTEN
  • LØVHYTTEFESTEN DIGITAL

© ICEJ - Copyright © 1980-2023 ICEJ Norway. All rights reserved.

Velkommen tilbake!

Logg inn på kontoen din nedenfor

Glemt passord?

Hent passordet ditt

Skriv inn brukernavnet eller e-postadressen din for å tilbakestille passordet ditt.

Logg Inn
Administrer samtykke for informasjonskapsler
Denne nettsiden bruker cookies. Ved å fortsette å besøke sidene, samtykker du til vår bruk av cookies. Les mer:
Funksjonell Alltid aktiv
The technical storage or access is strictly necessary for the legitimate purpose of enabling the use of a specific service explicitly requested by the subscriber or user, or for the sole purpose of carrying out the transmission of a communication over an electronic communications network.
Preferanser
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Statistikk
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes. The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Markedsføring
The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.
Administrer alternativer Behandle tjenester Administrer leverandører Les mer om disse formålene
Vis preferanser
{title} {title} {title}
X
X
X
X