Den israelske engelskspråklige avisen The Times of Israel skriver om motsetningene mellom den messianske bevegelsen og ortodoks jødedom:
For første gang på 80 år er Det nye testamentet oversatt til jiddisk, en germansk variant av det hebraiske språket som fremdeles brukes av mange ortodokse og ultraortodokse jøder.
Organisasjonen Jews For Jesus forsøker å nå ortodokse jøder i USA med Evangeliet ved å dele ut Nytestamenter. Det skaper sterke reaksjoner.
Ortodokse og ultraortodokse regner ikke engang etniske jøder som tror på Evangeliet som jøder, og definerer derfor deres aktiviteter som misjonering.
Beyneynu, en israelsk organisasjon som arbeider med å avdekke misjonsaktivitet rettet mot jøder, fordømmer Jews For Jesus’ aktivitet for å spre Det nye testamentet i ortodokse jødiske samfunn.
“Det går rett i søpla”, sier Beyneynus Shannon Nuszen, som forteller at Nytestamentene er spredd over store dele av det ortodokse jødiske samfunnet i New York.
Messiansk jødedom er en bevegelse som kombinerer den religiøse jødisk tradisjon med troen på at Jesus er Messias. Alle hovedstrømninger innefor jødedommen avviser en slik ide. Enstemmig mener man at en slik tro står i motsetning til sentrale prinsipper i jødedommen. På sin side ønsker messianske jøder å bli akseptert som en retning innefor jødedommen.
Messianske jøder refererer ofte til Jesus ved det hebraiske navnet “Yeshua”.
I New York går bevegelsen – i alle fall – tilbake til 1800-tallet, da en jødisk konvertitt grunnla den messianske organisasjonen Chosen People Minestries i Brooklyn i 1894.
Den messianske jøden Barry Rubin eier rettighetene til det Nytestamentet som nå på nytt er oversatt og trykket på jiddisk. Han leder en messiansk menighet i Maryland som definerer messiansk jødedom som en retning innefor jødedommen.
Rubin, som ikke er tilknyttet Jews For Jesus, anslår at det eksisterer omkring 1000 messianske jødiske menigheter og mindre grupperinger bare i USA.
“Dersom du kommer på besøk til vår menighet, ville du sannsynligvis tro at du kom til en synagoge …. vi uttrykker hvem vi er på en jødisk måte … vi forsøker ikke å lure noen og legger ikke skjul på hvem vi er … DNAet mitt er 100% jødisk”, sier Rubin.
Den messianske bevegelsen vokser hurtig i Israel, forteller Shannon Nuszen. På bakgrunn av tall fra den messianske bevegelsen anslår hun at antallet messianske jøder i Israel har økt fra 15.000 til 30.000 bare siden 2015.
Rabbineren Tovia Singer, som leder anti-misjoneringsorganisasjonen Outreach Judaism, sier evangeliske kristne mener at Jesus ikke vil komme tilbake før jødene konverterer til kristendommen – dette knyttet til en tekst i Matteus Evangelium kapittel 23:
“Jerusalem, Jerusalem, du som slår profetene i hjel og steiner dem som blir sendt til deg! Hvor ofte ville jeg ikke samle dine barn, som en høne samler kyllingene under sine vinger. Men dere ville ikke. Så hør: Huset deres blir forlatt! For jeg sier dere: Heretter skal dere ikke se meg før dere sier: Velsignet være han som kommer, i Herrens navn!”
Singer sier evangeliske kristne tolker Israels gjenerobring av Jerusalem i 1967 som oppfyllelse av profetier knyttet til Jesu gjenkomst.
Rubin, den messianske jødiske lederen som ikke er involvert i misjonsforsøkene, mener konverteringsspørsmålet er så eksplosivt på grunn av all antisemittismen som har fulgt den kristne tradisjonen.
«Gå tilbake til den spanske inkvisisjonen, korstogene, nazistene, KKK. Det har også vært mange andre antisemittiske grupper som har påstått at de følger Jesus, og likevel forfulgte hans slektninger, så det er et veldig følsomt spørsmål”, sier Rubin.
Han forstår jøders frykt for assimiliering, men tolker ikke messianske jødedom innefor en slik forståelsesramme.
“Frykten for assimilering – den forstår jeg. Men ingen blir assimilert i en messiansk jødisk forsamling,” sier han. “Messianske jøder praktiserer alle høytidene, de holder sabbat, de holder kosher og de elsker Israel. Vi er gode jøder.»
Les hele saken i The Times of Israel her: https://www.timesofisrael.com/seeking-converts-christian-missionaries-pitch-yiddish-bibles-to-ny-ultra-orthodox/.
.