Søndag feirer Israel Jerusalem-dagen, en nasjonal høytid som markerer israelsk kontroll og suverenitet over landets hovedstad.
Israel vant kontroll over hovedstaden sin under seksdagerskrigen i 1967. Øst-Jerusalem og Gamlebyen hadde vært okkupert av Jordan siden Israel ble gjenopprettet i 1948. Jødene hadde verken tilgang til Tempelplassen eller Vestmuren i denne perioden.
Jordan tvangsflyttet alle jøder fra de okkuperte områdene i Jerusalem. De fleste synagogene i Gamlebyen ble revet ned og ødelagt. Gravstener på den jødiske kirkegården på Oljeberget ble plyndret og brukt i som byggematerialer.
Etter frigjøringen 7. juni 1967 erklærte Israels forsvarsminister Moshe Dayan: “I morges frigjorde Israels forsvarsstyrker Jerusalem. Vi har forent Jerusalem, Israels delte hovedstad. Vi har vendt tilbake til det helligste av våre hellige steder, for aldri å blir skilt fra det igjen. Til våre arabiske naboer strekker vi ut, også i denne stund – og med ekstra vekt i denne stund – vår hånd i fred. Og til våre kristne og muslimske medborgere lover vi høytidelig full religionsfrihet og rettigheter. Vi kom ikke til Jerusalem for andre folks hellige steder, og ikke for å blande oss med tilhengerne av andre trosretninger, men for å ivareta helheten, og leve der sammen med andre, i enhet.”
Søndag arrangeres også den årlige Flagg-marsjen, som går fra Damaskusporten, gjennom det muslimske kvartalet i Gamlebyen og til Vestmuren. Som tidligere går ikke marsjen innom Tempelplassen.
I Gamlebyen møter israelerne palestinske muslimer (araberne i Øst-Jerusalem er ikke israelske statsborgere, men har israelske ID-kort) som ikke anerkjenner Israels suverenitet over Jerusalem, og følgelig anser marsjen som en provokasjon av okkupasjonsmakten. For marsjens israelske deltagere er arrangementet en feiring av israelsk suverenitet over hele Jerusalem.
Terrorgrupper, som Hizbollah og Hamas, har truet med terroraksjoner og rakettangrep dersom israelske myndigheter tillater arrangementet. Israelske myndigheter har vært helt tydelige på at de ikke vil la seg true av terrorgrupper.
“Vi vil avholde de marsjene vi selv ønsker i hovedstaden vår”, uttalte forsvarsminister Benny Gantz i en advarsel til Hamas. “Dere truer ikke vår suverenitet.”
Israel er derfor forberedt både på terroraksjoner og rakettangrep fra terrorgrupper på Gazastripen og i Libanonunder Flaggmarsjen. Forsvaret er i høyberedskap og 3000 ekstra politibetjenter vil være stasjonert i Jerusalem søndag.
Israelske myndigheter har også tillatt et begrenset antall jøder å besøke Tempelplassen søndag. Men de har ikke lov til å be der. Nylig ble to tenåringer frikjent for å ha bedt på Tempelplassen, men en høyere rettsinstans slo senere fast at forbudet mot jødisk bønn gjelder fremdeles.
Den arabiske liga har nylig uttalt at jødisk bønn på Tempelplassen “truer verdensfreden”. FN anerkjenner ikke israelsk suverenitet over Jerusalem, men mener byen skal deles og at Øst-Jerusalem skal være hovedstad i en fremtidig palestinsk stat.
I mai i fjor utløste det Israels fiender definerer som “israelsk provokasjon” omkring 4.500 rakettangrep fra terrorgrupper på Gazastripen, mot tett befolkede byer og tettsteder i Israel, inkludert Jerusalem.