Ekteparet Arnold og Alla Botkin er Holocaust-overlevende ukrainske jøder. Da nazistene okkuperte hjembyen deres flyktet Arnolds familie. Alla familie ble igjen og hun tilbragte flere av barndomsårene sine skjult i en kjeller.
Paret på 83 år var i utgangspunktet fast bestemt på å bli i den lille leiligheten sin i i Kharkov. Til tross for russiske angrep mot byen, og at bygningen de bor i ble angrepet, hadde de bestemt seg for å forbli i hjembyen. Men da elektrisiteten, gassen og vannet forsvant bestemte de seg for å flykte.
En dag fikk leilighetsbygget deres et direkte treff fra en rakett. Eksplosjonen i første etasje, knuste alle vinduene i leiligheten deres i fjerde etasje. “Det lå splinter på gulvet, og det var veldig kaldt i leiligheten,” forklarer Arnold. “Eksplosjonen var så kraftig at kona mi skrek i panikk i lang tid,” forklarte Arnold. Det var først da de seriøst vurderte å evakuere.
Under den nådeløse aggresjonen var det ekstremt utfordrende å få det eldre ekteparet i sikkerhet. Situasjonen ble ytterligere komplisert av alvorlige helseproblemer; Alla kunne ikke forlate huset på egen hånd og trengte medisinsk evakuering med ambulanse.
Ambulansen la ut på en lang og utfordrende reise mot grensen til Polen – forbi skyttergraver, ruiner og sjekkpunkter. «Sjåføren ba hele tiden om at vi skulle komme oss trygt frem,» fortalte Arnold.
Da de nådde Warszawa, ble Arnold og Alla møtt av Jewish Agency, IKAJs samarbeidspartner, som forberedte og fulgte paret på reisen hjem til Israel.
I Israel ble de tatt imot med åpne armer ved Haifa Home, aldershjemmet for Holocaust-overlevende IKAJ er med på å drifte. Paret er nå i ferd med å finne seg til rette i sitt nye hjem.
Arnold og Allas datter flyktet til Israel sammen med mannen sin noen uker før foreldrene, og er bosatt i nærheten av Haifa Home slik at datteren kan følge dem opp og vise dem omsorg.
Antallet Holocaust-overlevende minker hurtig fra dag til dag. IKAJ er takknemlige for muligheten til å vise vennlighet og kjærlighet til noen av dem. Støttespillere i over hundre land gjør det mulig for IKAJ å rekke ut en hånd med kristen nestekjærlighet.
IKAJ har siden krigen startet finansiert hjemreisen til over 700 ukrainske jøder, og 100 Holocaust-overlevende.
Les hele artikkelen her: https://www.icej.org/blog/icejs-home-for-holocaust-survivors-gives-hope-to-ukrainian-survivors/.