Etter at Josep Borrell, leder av EUs utenriks- og sikkerhetspolitikk, gjentatte ganger har fordømt Israels angivelige brudd på folkeretten, har to av EU-parlamentets medlemmer fått nok.
I en oppsiktsvekkende, og kanskje enestående hendelse, kritiserte de to representantene EU for å fordømme Israel for “illegale bosettinger”, uten å fremme liknende juridiske krav til andre stater – inkludert EU-lands okkupasjon av landområder. Uttalelsene fant sted i en og samme sesjon, i plenum i Europaparlamentet i Strasbourg.
Mange mener EUs stempling av israelske bosettinger i Judea og Samaria som brudd på folkeretten er uforanderlig og ugjenkallelig. Men det finnes altså røster, også i EU-parlamentet, som er av en ganske annen oppfatning.
Bert-Jan Ruissen, nestleder for EU-Israel Relations i Europaparlamentet, introduserte temaet ved å definere Josep Borrells anklager mot israelske bosettinger som uriktige.
“Ifølge folkeretten kan dette begrepet kun anvendes dersom det okkuperte området tilhører en annen anerkjent stat. For Krim, er den rettmessige statusen klar; den tilhører Ukraina. Men Vestbredden – hvem tilhørte den før 1967? Ikke Jordan, ikke Det ottomanske imperiet, ikke Storbritannia. Når det gjelder Nord-Kypros, hvor også statusen er krystallklar, snakker ikke lederen [Josep Borell] om illegal bosettingsaktivitet.”
Bert-Jan Ruissen.
Michiel Hoogeveen, også han medlem av EU-parlamentet, fulgte opp med å spørre forsamlingen:
Hvorfor har EU aldri omtalt andre folks myndigheters aktiviteter i okkuperte områder som brudd på folkeretten? Vi vet det er mange territorier EU definerer som okkuperte, til og med i Europa. Mennesker flytter til og fra dem hele tiden. Allikevel snakker EU kun om illegale bosettinger knyttet til israelske jøder.”
Michiel Hoogeveen.
Hoogeveen ba deretter EU om å enten anvende internasjonal lov konsekvent, eller å avstå fra å bruke en slik terminologi.
Professor Eugene Kontorovich, leder av Kohelet Policy Forums Folkerettsavdeling, uttalte: «Det er ikke bare israelere som er forferdet over EUs anvendelse av angivelige ‘internasjale lover’, som kun gjelder for ett land. Medlemmer av Europaparlamentet begynner å forstå at begrepet ‘ulovlige bosettinger’ ikke anvendes generelt, men kun som en diplomatisk eufemisme for ‘jøder som bor der vi ikke ønsker de skal bo’.”
Jenny Aharon, Kohelet Policy Forums Brussel-baserte rådgiver for EU-spørsmål, fulgte opp med: “Dette er første gang medlemmer av Europaparlamentet har konfrontert European External Action Service i dette spørsmålet. Folkeretten bør brukes konsekvent og enhetlig, også når det gjelder Israel. EU-representantene forstår implikasjonene av en slik misbruk av loven, og jeg er takknemlig for at de står frem for å avsløre det.”