Det er umulig å holde tritt med utviklingen i det som skjer nå, selv live-bloggene inne i Israel klarer ikke det. Men her kommer en oppdatering med det vi kan se så langt. Dette er ingen konvensjonell krig, og medienes helt åpne forsøk på å snu opinionen mot Israel forandrer ikke på at kampen står mot mennesker som ikke eier respekt for sine ofre, og det er også helt klart at de ikke ønsker å oppnå noe annet enn å spre død og frykt. Politisk sett er angrepet helt klart kontraproduktivt hvis hensikten var å bedre forholdene for Palestina-araberne.
INVASJONEN
Dødstallene inne i Israel har nå steget til mer enn 900 personer. 2.616 mennesker er såret, og det har blitt skutt mer enn 3000 raketter mot Israel. 544 mennesker ligger på sykehus for behandling.
Det var også en del utlendinger blant de drepte. USA har meldt om ni av sine statsborgere så langt.
Man regner med at mer enn 1.500 arabiske terrorister kom inn i landet under angrepet lørdag morgen. De fleste er nå ute av landet eller drept, men det er sannsynligvis enda noen få som har gjemt seg i områdene nær Gaza. Befolkningen i de utsatte stedene er evakuert.
Israel har kontroll på grensen mot Gaza, så det kommer nå ikke flere terrorister derfra. Men det kommer en jevn strøm av rakettangrep fra mange steder i området. Disse blir bombet av IDF. Direkte treff er rapportert fra flere av de større byene i sør: Askhelon, Ashdod, Sderot.
Det ble også oppdaget flere tunneler fra Gaza ved israelske sentre.
RESPONSEN
Regjeringen har erklært full krig, og IDF har iverksatt «Operasjon jernsverd», en militær aksjon mot Hamas på Gazastripen som vil overgå alt vi har sett av kriger her. Det vil ikke være mulig for Hamas å reetablere seg på Gaza etter denne aksjonen. Gaza som vi kjenner det, vil derfor være historie.
IDF har kalt opp 300.000 reservister, og i dag kom melding om at nok 360.000 reservister er kalt inn til krig. Fra USA strømmer unge israelske menn tilbake til landet sitt for å delta i forsvaret.
Befolkningen nær grensen har blitt bedt om å forlate sine hjem. Hamas har infiltrert sivile boligområder, moskeer, skoler og sykehus, og man regner med at alt dette blir ødelagt i den aksjonen som nå pågår. Det har sin pris, både materielt og ikke minst av menneskelige lidelser. Ansvaret for dette ligger på Hamas.
Israel har kontrollen på strøm og vann og mat til Gaza. Dette er nå koblet fra.
USA har bistått med marinefartøy, blant dem et enormt hangarskip. Hensikten med dette er avskrekking: man ønsker ikke at Iran skal blande seg. Også Hizbollah er direkte advart. Israelske myndigheter sier de er i direkteforbindelse med CENTOM, USAs sentralkommando.
Politisk har den sittende regjering invitert til en koalisjon bestående av samtlige fraksjoner. De skal ha sitt første møte tirsdag kl 11.30.
I hele landet er man oppfordret til å hamstre mat og drikke.
Bakkestyrker har ikke gått inn enda, men det vil skje.
NORD: HIZBOLLAH OG ANDRE
Det er en jevn strøm av angrep også fra Nord. Om dette er Hizbollah eller «palestinske» grupper, er uvisst. De som bor i disse områdene er bedt om å reise sørover i landet.
GISLENE
Hamas-terroristene har tatt mer enn hundre gisler, deriblant mange kvinner og noen barn. I tillegg hevder Islamsk Jihad at de har tatt 30 gisler. Alle disses skjebne er uviss. De går sannsynligvis en grusom skjebne i møte. I natt ble det spredt rykter om at det var en dialog om fangeutveksling. Dette er imidlertid avkreftet av kilder i Israel. Det er både israelske og utenlandske borgere blant gislene.
REAKSJONENE
Medienes konstante forsøk på å flytte ansvaret over på Israel er nevnt, og flere norske enkeltpersoner og organisasjoner har uttalt seg i sympati med angriperne, men over hele verden ser vi aksjoner og demonstrasjoner hvor jødehatet kommer til syne. Ved Harvard universitet i USA undertegnet i går 35 prosent av studentorganisasjonene et skriv der de la all skyld for Hamas-angrepet på Israel. Blant dem som underskrev var en progressiv jødisk organisasjon og en avdeling av Amnesty. De fleste av underskriverne var muslimske, nordafrikanske eller fra østlige deler av Asia.
Også ved universitetene Yale, Michigan, New York og Pennsylvania var det utrolig nok oppstand mot Israel blant studentene.
Men det er også en mengde sympatierklæringer, både fra myndigheter og spontane private aksjoner, som i Paris, der iranerne demonstrerte til støtte for Israel, i Sør-Afrika og andre steder. Norske myndigheter har til nå ikke vist noe særlig sympati med ofrene, noe som er litt underlig ettersom dette terrorangrepet var mange ganger større enn vårt eget traume på Utøya. Den sittende regjering har til nå ikke en gang kunnet kalle Hamas for terrororganisasjon. Flere aktører, herunder Dagens redaktør Vebjørn Selbekk har etterlyst dette.