Skrevet av: Nativia Samuelsen
Gjennom støtte fra Den internasjonale kristne ambassaden i Jerusalem, gir dette initiativet stipend til israelske universitetsstudenter som Liat, og hjelper dem med å fokusere på studiene uten å måtte bekymre seg for den økonomiske belastningen. Til gjengjeld veileder studentene innvandrerbarn, og tilbyr nødvendig støtte på områder som hebraiske språkkunnskap, akademisk bistand og sosial utvikling.
Med støtte fra kristne givere, gjør programmet mer enn å hjelpe innvandrerbarn med å integrere seg i det israelske samfunnet – det styrker også neste generasjon israelske ledere ved å gi dem muligheten til å gjøre en reell, konkret forskjell i lokalsamfunnene sine.
Støtte på flere områder
Studentene gir viktig støtte på tre områder:
For det første, språkferdigheter. Å undervise i hebraisk er en nøkkel til suksess på skolen og sosial integrering.
For det andre, akademisk bistand. Hjelpe barn til å ta igjen fag der de har kommet på etterskudd, ofte på grunn av språkbarrierer eller utfordringer i hverdagen.
Og for det tredje, sosial utvikling. Oppmuntre til teamarbeid og emosjonell motstandskraft gjennom gruppeaktiviteter og en-til-en veiledning.
Utfordrende
Da Liat startet i programmet, syntes hun det var mye mer utfordrende enn hun hadde forestilt seg. Barna hun jobbet med hadde totalt ulike nivå av ferdigheter og oppmerksomhet.
– Et barn var hyperaktivt, et annet så sjenert at hun knapt kunne snakke, og et tredje var fullstendig frakoblet, forteller Liat.
– De gikk hele tiden tilbake til russisk og ignorerte meg.
Kreativitet
Men i stedet for å gi opp, omfavnet Liat programmets kreativitet. Hun underviste ved hjelp av spill, og oppmuntret barna til å gjette hebraiske ord gjennom tegning. Hun introduserte musikk, og brukte kjente sanger for å lære bort ordforråd og sette i gang samtaler.
Resultatet? Fantastiske øye-blikk av tilknytning og læring.
– På slutten av timene våre sang og danset vi til «Am Yisrael Chai’,» sier hun.
– Jeg innså at læring fungerer aller best når det er gøy.
Gode resultat
Resultatene av programmet om barna taler for seg selv:
75 % av dem rapporterte at de følte at de kunne snakke hebraisk bedre.
92 % at de kunne skrive bedre på hebraisk.
83 % følte at de kunne lese bedre på hebraisk.
Nye utfordringer
Studieåret 2023–2024 ga ytterligere utfordringer. Etter hvert som krigen i Nord-Israel intensiverte, befant Acre seg i frontlinjen. Mange barn, som allerede hadde flyktet fra konflikten i Ukraina eller Russland, møtte nye utfordringer.
Men programmet tilpasset seg raskt. Når sikkerhetshensyn forhindret personlige møter, fortsatte øktene på nett.
Universitetsstudenter, opprett-holdt kontakt med sine «elever», og sørget for at støttesystemet var intakt.
Til tross for utfordringene nådde programmet 343 barn i fire byer, Acre, Netanya, Tel Aviv og Jerusalem. Alt dette takket være engasjementet til 82 studenter som bidro med totalt 15 580 frivillige timer.
For barna hjelper mentorskapet dem med å få kontakt med landet og språket, samtidig som de gir dem en venn, en viktig del av å finne sin plass i et nytt land.
Dobbel støtte
– Den doble støtten som tilbys her er en av tingene vi liker best med dette programmet, sier Nicole Yoder.
– Da vi besøkte dem snakket vi med en drusisk kriminologistudent, en jødisk jusstudent og mange andre. Alle med en inspirerende personlig historie. Vi ble vitne til tette fellesskapet som utviklet seg etter hvert som elevene ble rollemodeller, oppmuntrere og ble storebrødre og søstre for innvandrerbarna. Dette er en fantastisk støtte for foreldre som selv er i en slags overlevelsesmodus når de også tilpasser seg et nytt liv i Israel. Acre har fått en enorm tilstrømning av russisktalende
innvandrere de siste årene, så vår hjelp er viktig.
Utdanning og mentorskap
Opplevelsen er også enorm for elevene. De utvikler lederskap og kreative problemløsningsevner, og får praktisk erfaring innen utdanning og mentorskap.
Som Liat fortalte:
– Dette programmet handler ikke bare om undervisning, det handler om å koble sammen. Vi hjelper ikke bare barn å lære hebraisk, vi hjelper dem til å føle seg hjemme.
– Gjennom programmet bygger vi bro mellom språk, kultur og muligheter. Sammen bygger vi en sterkere og lysere fremtid for alle involverte.